Skip to main content
  • Rubrik: Tänkvärt om miljöpåverkan
  • Huvudbild:

Tänkvärt om miljöpåverkan

GLAS, PP, ALU, PET: VILKET MATERIAL ÄR DET MEST MILJÖVÄNLIGA?

Detta är en fråga vi ofta får och aldrig kan svara på korrekt: varje material har sina fördelar och nackdelar. Glas, till exempel, är långvarigt, oändligt, återvinningsbart, men det är också tungt, och dess produktion har en hög energiförbrukning. Aluminium, å andra sidan är mycket lätt, resistent och återvinningsbart, men dess extraktion ansvarar för utsläpp av giftiga ämnen, med långvariga skador på mark och sötvatten. PP och PET är bland de mest vanliga termoplaster för förpackningar.

Nedan studie jämför livscykeln för fyra olika 100 ml burkuppsättningar. För att undvika partiskhet övervägdes endast versioner i virgin material. Ingen tydlig "vinnare" framträder från denna studie. I ett strikt, nummerbaserat tillvägagångssätt är Mono och Soft 100 burken har i genomsnitt mindre påverkan. Till exempel tillåter båda en minskning av växthusgaserna med nästan 60 % utsläpp, främst på grund av deras begränsade vikt. Mono är dock inte tillräckligt för flera användningsområden, inte heller oändligt återvinningsbart*, och kanske inte passar för en dyrbar formula.  Soft 100, trots dess låga vikt mot alla andra lösningar, har en enorm inverkan på sötvattenkonsumtion.

Laurence burken är överlägset den lösningen som påverkar mest negativt, främst på grund av glasets tunga vikt, men den har fördelen att se lyxig ut och passar för massor av produkter och erbjuds dessutom i refill-version. Glas är också det bästa återvunna materialet idag. Slutligen framträder Carven-burken som en mellanlösning: ganska mångsidig burk, det passar de flesta formula medan den erbjuder en känsla av en värdefull lösning tack vare dess dimensioner.

Sammanfattningsvis finns det inget sådant som ett miljövänligt förpackningsmaterial. Utvinning, produktion och till och med återvinning är inte neutrala. Dessa processer genererar alltid miljöpåverkan, så reducerad som den kan bli. Det är anledningen till att vi hellre hade pratat om "minskad" än "positiv" påverkan. Beslut om en förpackningslösning måste därför härröra från ett noggrant beslut, som tar många kriterier i beaktande, såsom detaljhandelsnätverk, typ av formula och varumärkespositionering. Vikt har en viktig roll att spela, och i ovan fallstudie medverkar detta också.

*Termoplaster tenderar att förlora sina kemiska, mekaniska och estetiska egenskaper varje gång de genomgår en ny återvinningsprocess. Detta gäller särskilt med polyolefiner som HDPE eller PP, medan PET utnyttjar en välstrukturerad återvinningskanal, visar en längre livslängd. Glas är mineralbaserat: ett inert material, det kan vara återvinns oändligt utan sådan förlust.

  • Lägre vikt: Samma kapacitet, samma material, samma produktionsprocess, men en lättare vikt. Effektvärdena minskar i proportion till viktminskning i den mån tillverkningen av en behållare kräver mindre energi- och materialinsatser. För att uppnå en lättare förpackningskombination är det också möjligt att ta bort så mycket som möjligt ner till det väsentliga: ingen sekundärförpackning, ingen engångsfilm, inga extra element. En ny definition av "less is more"!

  • Återvunnet material: Möjligheten att beställa kosmetiska förpackningar i glas eller plast för att inkludera minst 30% av återvunnet material ökar hela tiden i det produktsortiment vi kan erbjuda. En hel del av dessa produkter kan vi nu beställa från lager hos ett flertal av våra leverantörer. Våra leverantörer kanaliserar arbetet med att säkra tillgången på kvaliteten i det återvunna material som används hela tiden. Detta utan minska känslan av estetik och funktionalitet. Det är ett alternativt tillvägagångssätt för minskning, avsedd som reduktion av virgin material.

  • Återanvändbarhet: Påfyllningsbara förpackningar är en utmärkt förpackningslösning för att minska påverkan, vad gäller livsmedel och kosmetiska förpackningar. Rengöring och/eller fylla samma behållare kontinuerligt, antingen från bulk i butik eller med hjälp av utbytbara patroner är det bästa sättet att undvika upprepad produktion av en förpackningslösning, eller åtminstone en del av den. I patronbaserade system kasseras fortfarande en del material, men de integreras lättare med nuvarande detaljhandelsinfrastruktur: en bra kompromiss mot avfallsminskning.

  • Design-för-återvinning: Denna funktion är lika viktigt som integration av återvunnet material. Det består i att utveckla förpackningen, direkt från början, på ett sådant sätt att när förpackningen väl kastas/returneras, att den kommer att inkluderas in i post-consumer processen och faktiskt återvinns. Med andra ord, att välja material som är välkända för sin återvinningsbarhet såsom glas, PP, PET, HDPE eller aluminium. Om den inte är gjord av ett enda material, måste i möjligaste mån förpackningen bestå av material som lätt kan separeras, antingen efter användning eller under återvinningsfasen. Andra faktorer som måste tas  hänsyn till är färg, storlek, typ av dekoration etc.

  • Livscykel Analyser (LCA). Vissa av våra leverantörer arbetar med skräddarsydda jämförandeverktyg, för att kunna genomföra kvantitativa och kvalitativa fallstudier som hjälper till att förstå de olika typerna av miljöpåverkan av en förpackningsprodukt. Till skillnad från vanliga marknadsföringsuttalanden, att Ibland kan framstå som tvivelaktiga, bygger dessa LCA analyser på siffror och visar sakligt, hur och hur mycket en förpackningslösning hjälper till att minska påverkan jämfört med en annan från ett miljöperspektiv, och under vilka förutsättningar.

    En LCA visar alla steg från utvinning av råmaterial till slutbehandling. Studien omfattar inte produktionen av formula, fyllningsprocessen eller distribution av den färdiga produkten till försäljningsställen.

Nedan exempel är en LCA analys i jämförelse av olika typer av frostning av en glasflaska 30 ml. Denna fallstudie tar upp effekten av två olika behandlingar, frostning genom syra behandling eller frostning genom spraylackering. Alla andra parametrar förblir oförändrade.

Referensflaskan har en frostat yta, erhållen genom syra behandling (100%). Det jämförs med en frostad lackering, vilket är svårt att skilja åt, men möjliggör drastiska nedskärningar i påverkan i alla kategorier: Nästan 20 % av utsläppen av växthusgaser, över 60 % i vattenförbrukning och, ganska förvånande, upp till 90% i resursutarmning (mineral och metall). Detta exempel betonar giltigheten av en LCA och det faktum att små förändringar kan göra stor skillnader.

ATT FÖRSTÅ MILJÖPÅVERKANDE KATEGORIER

Definitionerna nedan syftar till att förbättra kunskapen om effekter kategorier som vanligen mäts i livscykelkonsekvensstudier.
  •  Klimatförändring: Detta är den mest kända indikatorn för allmänheten. Med summan av tre nedan underkategoriers värden, uttrycks den i CO2 kg ekvivalenter och mäter växthusgaser (växthusgas) utsläpp, med andra ord gaser som sannolikt kommer att ha en bestående effekt på lufttemperaturen på global nivå, och därför påverkar klimatet.

    Fossilt: Utsläpp av växthusgaser från oxidation och/eller minskning av fossila bränslen genom deras omvandling eller nedbrytning (förbränning, deponering etc.). De omfattar även utsläpp från torv och kalcinering.

    Biogeniskt: Koldioxidutsläpp (CO2, CO och CH4) med ursprung i oxidation och/eller reduktion av biomassa ovan jord med hjälp av av dess omvandling eller nedbrytning (förbränning, matsmältning, kompostering, deponering

    Markanvändning och omvandling: Koldioxidutsläpp och upptag (CO2, CO och CH4) som härrör från kollagerförändringar beroende på om markanvändning och omvandling. Denna kategori omfattar biogena koldioxidutbyten från avskogning, vägbyggen och andra markaktiviteter.

  • Förtunning av ozonskiktet: Förlust av stratosfäriskt ozon på grund av utsläpp av ozonnedbrytande ämnen, särskilt brom eller klorbaserade gaser. Det uttrycks i kg CFC-11-ekvivalenter, där CFC-11 står för triklorfluormetan, en gas som användes allmänt som kylvätska vätska före förbudet i början av 1990-talet.

  • Försurning (sötvatten och markbunden): Försurning är ett naturfenomen som utlöses till exempel genom vulkaner eller bakteriell nedbrytning av organiskt material. Mänskliga aktiviteter som transport, uppvärmning eller industriell förbränning påskyndar processen: gasmineralisering  (NOx, NH3 och SOx) Släppvätejoner (H+) på marknivå, som bidrar till vatten och markförsurning och därmed försämring av skogar och sjöar. Försurningen uttrycks i mol H+ ekvivalent, där 1 mol väteprotoner är lika med en försurningsfaktor på 1.

  • Eutrofiering: En överdriven tillförsel av näringsämnen, mestadels kväve (N) och fosfor (P), övergödning leder till överväxt av alger och vattenväxter. Dels kan blomningen filtrera solljus och förhindra fotosyntes från djupväxter. Å andra sidan, efter att sådana organismer dör, genom bakteriell nedbrytning av deras biomassa som förbrukar syre, vilket leder till hypoxi i ekosystemet och i slutändan ändrar balansen i ekosystemet. Övergödning orsakad av människan härrör från avloppsutlopp och gödselmedel. Det mäts i sötvattens-, havs- och terrestra ekosystem, beroende på vilken typ av näringsämne och tillgång till ekosystem, och uttrycks respektive i kg fosforekvivalenter, kg kväveekvivalenter och mol fosforekvivalenter.

  • Ekotoxicitet sötvatten: Denna indikator avser de toxiska effekterna på ett sötvattenekosystem, som skadar enskilda arter och förändra struktur och funktion hos ekosystem. Ekotoxicitet är ett resultat av en mängd olika toxikologiska mekanismer orsakade av utsläpp av ämnen med en direkt effekt på ekosystemets hälsa. Det uttrycks i termer av komparativa toxiska enheter (CTU) per kg utsläpp och förmedla en uppskattning av den potentiellt påverkade delen av arter (PAF), baserat på följande förhållande: CTUe = PAF x m3 x tidsskala.

  • Markanvändning: I motsats till åtgärder för utsläppspåverkan kan markanvändning avse störning mellan landområden och mänsklig verksamhet såsom gruvdrift, bostäder, eller jordbruk. Det är skärningspunkten mellan markockupation (effekter på markkvaliteten multiplicerat med areal och varaktighet) och markomvandling (effekter på markkvaliteten multiplicerat med areal). Det uttrycks i poäng baserade på markkvalitetsindex (SQI), som står för jordens förmåga att utföra funktionerna för att upprätthålla biologisk mångfald och produktivitet, filtrering av vatten, kretsloppsnäringsämnen, och stödjande växter.

  • Vattenbrist: Skillnaden mellan sötvattenbehov och tillgänglighet, utvärderar denna kategori effekterna av aktiviteter på färskvattenförsörjning. Vattenbrist kommer från en naturligt ojämn fördelning på global nivå, men har genomgått en kraftig ökning under de senaste decennierna på grund av klimatförändringar, föroreningar och industrins behov. Det uttrycks i m3.

  • Resursanvändning - Mineral och metall: Denna indikator bedömer utarmningen av icke-förnybara, oorganiska, naturresurser från gruvdrift. Brytningen av mineral och metall fortsätter att öka till upprätthålla industriproduktion, ekonomisk tillväxt, och urbanisering. Metaller som aluminium, koppar och järn och mineraler liksom sand är lera och fosfat bland de mest eftertraktade materialen. Denna indikator uttrycks i kg ekvivalent antimon (Sb), ett av de sällsynta elementen.

  • Resursanvändning – Fossiler: I motsats till mineral och metall, bedömer denna indikator utarmningen av icke-förnybara, organiska (kolbaserade), naturresurser, även kända som energibärare. Uttryckt i megajoule (MJ) står denna parameter för nödvändig och total användningen av fossila resurser såsom olja, gas och spolar som ingår i produktionen av en produkt eller tjänst, främst som strömförsörjning, men också som råmaterial (t.ex. plast). Resultaten i denna kategori varierar beroende på typologi av energimixen på lands- och tillverkningsanläggningsnivå.


eco-pack, Kemiskt/Tekniskt/Eco tech, niva3

  • Rubrik: Kemiskt/Tekniskt/Eco tech
  • Huvudbild:
  • Huvudtext:

    På denna sida hittar Ni nyttig information om kemisk-tekniska förpackningar. Här kan Ni även läsa igenom vår mer grundläggande information om miljöpåverkan men även informativa texter om olika materialalternativ och vad vi alla behöver ta ställning till.

  • Produktområde: Teknik
  • Material: Eco-pack

kemiskt-tekniskt, eco-pack, Kemiskt/Tekniskt/Eco tech, produktomrade, niva2

  • Rubrik: Våra olika ECO-Pack material
  • Huvudbild:
  • Huvudtext:

    Tillsammans med vårt systerbolag J.Myhre ApS i Köpenhamn har vi möjlighet att tillverka tekniska förpackningar så som plastflaskor och dunkar/kanister i miljömässigt bättre material. Vi säljer sedan länge flaskor och dunkar/kanister i PCR/återvunnet material upp till 100%.

    Vi har även produktion av flaskor som produceras av gamla omhändertagna fisknät. Kan ni tänka Er en grön plastflaska är detta det perfekta valet.

    Kontakta oss på BIPAC för mer information

  • Produktområde: Teknik
  • Material: Eco-pack

eco-pack, vara-olika-eco-pack-material, Kemiskt/Tekniskt/Eco tech, niva3

  • Rubrik: Återvunnen plast
  • Huvudbild:
  • Huvudtext:

    Hållbarhet och miljö

    BIPAC tillsammans med vårt systerbolag i Danmark J. Myhre ApS är miljömedvetna förpackningsföretag som är medvetet och fokuserat på begreppet hållbarhet. Vi levererar därför många förpackningslösningar där tidigare plastförpackningar har återvunnits och där vi producerar eller tillhandahåller nya flaskor och dunkar.

    De senaste åren har köpt in nya, moderna maskiner som är helt elektriska, där dessa maskiner använder en tredjedel av kraften hos de maskiner som används av många av våra konkurrenter. Vi är därmed ett företag som har ett starkt fokus på energioptimering, flexibilitet och kostnadseffektivitet.

    Ni hittar många av våra tekniska plastförpackningar på vår hemsida.

    Kontakta oss gärna för mer information om miljömässigare alternativ.

  • Produktområde: Teknik
  • Material: Eco-pack

eco-pack, vara-olika-eco-pack-material, Kemiskt/Tekniskt/Eco tech, niva4

  • Rubrik: Flaskor av fisknät
  • Huvudbild:
  • Huvudtext:

    Går det att förvandla återvunna fiskenät till förpackningar ?

    Varje fiskesäsong byts tusentals väderbitna och trasiga nät ut. Förr i tiden, när det inte fanns någon användning för de gamla näten, skar många internationella fiskefartyg loss dem på öppet vatten. Dessa nät driver strax under ytan och blir dödsfällor för många havsdjur. Detta har inspirerat dem som befinner sig närmast havet att skapa program för återvinning av fiskenät, vilket skapar arbetstillfällen i små fiskebyar runt om i världen.

    De flesta fiskenät gjorda av plast eller andra syntetiska och konstgjorda strukturer. Dessa kan nu återanvändas genom att materialet mals ned till plastpellets som vi sedan i egen produktion kan producera nya flaskor av. Tillsammans med vårt systerbolag J.Myhre ApS i Danmark produceras vi sedan flera år tillbaka flaskor åt kunder i olika storlekar. Detta huvudsakligen till kemiska produkter. Huvudfärgen är alltid grön precis som fisknäten.

    Kontakta oss på BIPAC om ni är intresserade av att få veta mer.

    fishnet 2

  • Produktområde: Teknik
  • Material: Eco-pack

eco-pack, vara-olika-eco-pack-material, Kemiskt/Tekniskt/Eco tech, niva4